vineri, 28 martie 2008

Fiinţă umană, vreau transport public demn de mine!

Domnule primar, sunt plătitor de taxe şi impozite în municipiul Iaşi, motiv pentru care vă rog să rezolvaţi problema transportului în comun, odată cu cele ale drumurilor, curăţeniei, iluminatului public, siguranţei, locurilor de parcare, locurilor de joacă pentru copii etc.
"Animalele trebuie să dipună de suficient spaţiu şi trebuie, în cazul absenţei unor situaţii speciale contrare, să se poată culca", spune art. 6, paragraful 1, din Convenţia europeană privind protecţia animalelor în transportul internaţional.
Norma europeană menţionată face referire la condiţiile pe care trebuie să le respecte transportatorii de animale din spaţiul comunitar. Ea doreşte să arate că în timp ce unii se gândesc la confortul necuvântătoarelor, dumneavoastră, domnule primar ... ce griă aveţi?
Am călătorit în această dimineaţă, pe traseul lui 28, într-un MAZ în care se înghesuiau circa 120 de călători frustraţi. Era şi normal pentru că ne miroseam subţiorile (şi nu numai) unii altora, asemeni unor primate.
Am observat, de vreo două zile, că frecvenţa curselor autobuzelor MAZ pe trasul Dacia - Copou s-a rărit, deşi în vechiul program de traseu, destul de bine organizat, vehiculele erau de cele mai multe ori burduşite. Probabil că regia din subordinea dumneavoastră a considerat că este mai bine ca autobuzele sa circule pe acea rută o dată la 15 - 20 de minute în loc de 7 - 10 minute, cum se întâmpla până acum. Nu domnule primar, nu e bine aşa! V-o spune unul dintre cei peste 100 de călători din "conserva" 28, în care am avut neplăcerea să ma aflu în această dimineaţă. Cel mai probabil funcţionarii de la RATP şi nici dumneavoastră nu aţi folosit de foarte mult timp un mijloc de transport în comun pentru a ajunge la serviciu, fapt care mă lămureşte oarecum de ce am trăit 25 de minute de "prizonierat public" astăzi dimneaţă.
Nu visez să mă pot întinde pe jos în autobuzele RATP, aşa cum au dreptul animalele din Europa, nu îmi doresc nici măcar să prind loc pe scaun, dar cred că am dreptul să circul civilizat, ceva mai liber decât cei trimişi în lagărele de exterminare naziste, în timpul Războuiului.
Vreau să mi se respecte condiţia de fiinţă umană şi drepturile ce-mi revin din această condiţie. Altfel voi fi nevoit să vă tratez, pe dumneavoastră şi pe cei de la RATP, ca de la animal la animale, ceea ce nu-mi doresc.

marți, 11 martie 2008

Cu bună credinţă, domnului Pahomi

Stimate domnule, dacă tonul celor spuse de mine vi s-a părut jignitor, imi pare rău, nu asta a fost intenţia mea.
Dati-mi voie să răspund punctual la remarcile dumneavoastră:
1. M-am simţit ofensat la citirea materialului cu pricina pentru că, deşi afirmaţi că intenţiile sale au fost cât se poate de "curate", din ceea ce am citit nu am înţeles asta. Este posibil ca anumite emoţii subiective să-mi fi atenuat raţiunea de moment şi răbdarea de a insista pe text. Dacă despre asta a fost vorba, atunci acele emoţii persistă pentru că nu pot încă "dibui" tonul "admirativ" despre care vorbiţi. Fireşte că nu aveţi nicio obligaţie să găsiţi şi să utilizaţi cuvinte laudative la adresa TNL Iaşi.
2. În ceea ce priveşte regulile unui dialog civilizat, dacă am dat impresia că imi doresc altceva, îmi cer scuze sincer! Nu vă consider nicidecum un duşman, ci mai degrabă un analist care nu a înţeles în totalitate realitatea reprezentată de TNL Iaşi, fapt pentru care nu se exprimă corect asupra ei. Nu am pus la îndoială buna credinţă a cititorului ci corectitudinea, sau mai bine spus exactitatea celor ce a spus el. Încă ceva: daţi-mi voie să îmi aleg singur materialele teoretice din care îmi extrag principiile de comunicare, dat fiind că nu sunt un adept al teoriilor lui H-R Patapievici. Iar dacă vine vorba despre atacuri la persoană, regret înţelegerea exprimării mele (cu sinceritate spun, puţin furioasă) drept o astfel de atitudine, în legătură cu care nu sunt de acord.
3. Referitor la contradicţia sesizată în gategorisirea TNL Iaşi... fireşte că am folosit o exagerare intenţionată atunci când am spus TNL e singura organizaţie politică de tineret EXISTENTĂ în Iaşi. Existentă prin activitate şi vizibilitate. În mod formal mai există şi alte organizaţii politice dar nu "vieţuiesc" prin ceea ce întreprind.
4. Da! Înţeleg "tinerii sunt o proastă investiţie" sau TNL este "o organizaţiei 'compromiţătoare", pentru că modul în care am priceput eu că puneţi problema seamănă foarte bine cu discursul unor adversari, discurs care din gura lor sună foarte tendenţios. Chiar sper că am făcut o nefericită confuzie între între modul dumneavoastră de prezentare a opiniilor şi al lor.
5. Fac apel la o instanţă pe care o consider cu foarte mare autoritate morală asupra mea: oricine mă cunoaşte cu adevărat ştie că nu sunt mânat nici de ură, nici de dispreţ, rare ori de furie în felul în care mă poziţionez faţă de opinia unora. Recunosc! Utilizez de multe ori ironia, sarcasmul, unele şicane (poate nu cu foarte mare dibăcie), dar de aici până la ură... Nu domnule Nicu Pahomi, vă asigur că nu vă urăsc, nu vă dispreţuiesc şi, mai mult, regret sincer că v-aţi simţit jignit de comentariul meu.

Totuşi. Ce fel de reacţii, individual şi raţional eleborate, poate să stârnească un poll generat deîntrebarea "Care este tânărul liberal ieşean care a stricat cel mai mult imaginea partidului care l-a promovat?" O analiză strictă a acestei interogaţii (afirmative, pot să adaug) imi traduce cam aşa: "Există cel puţin un tânăr liberal ieşean care a stricat foarte mult imaginea partidului care l-a promovat! Cine este el?" şi din moment ce varianta de răspuns "niciunul" lipseşte, mie îmi dă de înţeles că există o oarecare tendenţiozitate, dacă nu o eroare nevinovată de construcţie. Textul ataşat nu clarifică această dilemă, natura bănuitoare a omului trimiţându-ne spre varianta opinării tendenţioase. Admit încă posibilitatea de a ma înşela, dar această posibilitate implică acele erori de construcţie despre care vorbeam.

Îmi reafirm dorinţa pentru un dialog curat şi regret accentele răutăcioase cu care am tratat materialul dumneavoastră, dacă ele v-au ofensat.

Aaaa...! Când am spus "Analişti de bahlui cu aspect de broască" nu m-am referit la dumneavoastră. Ştiu eu alţi "niorcoi"!

duminică, 9 martie 2008

Despre singurii tineri politicieni ieşeni, lui Nicu Pahomi

Stimate domnule ex-jurnalist ieşean şi actual imigrant român, Nicu Pahomi, am citit cu o oarecare surpindere şi nedumerire asupra capacităţii dumneavoastră analitice, de această dată, postarea de pe blogul personal, intitulată "Tineretul liberal ieşean între speranţă împlinită şi eşec lamentabil".
Ca tânăr liberal ieşean am a vă aduce la cunoştinţă că mă simt ofensat, fapt care poate vă este indiferent. Totuşi, fireşte că dragoste cu de-a sila nu se poate domnule Pahomi, dar cred că vă pot atrage atenţia asupra unor lacune de obiectivitate analitică în negura cărora eşuaţi atunci când vă poziţionaţi critic faţă de TNL Iaşi.
În primul rând, idiferent de ce-or fi fost tinerii liberali ieşeni în 2004, acum sunt practic singura organizaţie politică de tineret EXISTENTĂ în Iaşi. În al doilea rând, dacă nu ar exista cei pe care îi enumeraţi dumneavoastră acolo, în poll-ul de pe blog, nu ar exista nici tineret politic ieşean. Pe de altă parte, simpla înşiruire a nouă nume de tineri membri sau foşti membri ai PNL, aflaţi în prim-planul politicii şi administraţiei nu numai la nivel local arată o viaţă intensă a organizaţiei "compromiţătoare".
Mai am o problemă: de ce au compromis Filiala cei enumeraţi de dumneavostră? Unii dintre ei au fost acuzaţi de anumite acte reprobabile, dar de la un fost jurnalist ieşean profesionist, imigrat pe tărâmul unei democraţii extra-consolidate, mă aşteptam la mai multă precauţie când vine vorba de prezumţia de nevinovăţie.
Ca să-mi întăresc poziţia şi să-mi postez clar teza, spun: consider că TNL Iaşi este cea mai puternică organizaţie politică de tineret din Iaşi şi printre cele mai fruntaşe din ţară, lucru care poate fi clar celor bineintenţionaţi şi sper eu, revelat celor mai "răutăcioşi".
Printre analişti, cu aspect de broască, de Bahlui (unii), giboni cu cravată şi lachei politici peltici, tinerii liberali ieşeni au reuşit să se afirme ca activi, demni, puternici şi cu perspectivă. Alte organizaţii politice au postulat teza cu care conchideţi dumneavostră în materialul postat pe blog: "tinerii sunt o proastă investiţie".
Domnule Nicu Pahomi, îmi este neclar ce fel de acuze aduceţi dumneavoastră liberalilor ieşeni, mai ales celor tineri. Faptul că există fără concurenţă poate, dar asta nu este vina noastră! Fireşte că între cei ce sunt şi cei ce nu sunt numai smintiţii ar putea să-i vadă pe cei din urmă. Ca urmare, mă întreb, este oare rău că activăm, că existăm...?
Cu respect şi speranţa că nu ai îmbătrânit prea devreme Nicule.